Memasak secara steam adalah satu kaedah masakan yang paling sihat dan mudah. Tidak memerlukan masa yang lama, dan tidak perlukan teknik yang sukar.
Walau bagaimanapun untuk kali ini, kak ct nak share cara masakan dengan kaedah steam yang kak ct beri kelainan sedikit. Kak ct tidak berapa gemar masakan steam semata, makanya masakan kak ct kali ni kak ct lebih suka ianya sedikit oily (olive oil) dan berkuah...
Okaylah mungkin should not be named as steam instead... cumanya kaedah masakannya boleh jadi yang sama, dan hasilnya juga adalah sama.
Bahan-Bahan:
- Seekor Ikan Bawal
- Bawang besar, halia, cili merah (dihiris halus)
- Satu biji bawang putih (dketuk)
- Sayuran - lobak, jagung, kacang peas etc dihiris kecil
- Satu sudu tepung jagung (dibancuh dengan setengah cawan kecil air)
- Garam
- Lada sulah
- Gula
- Lemon
- Asam Keping
- Daun bawang
- Olive oil
- Air
Cara Masak:
- Bahang 2 & 3 di atas ditumis dengan sedikit olive oil dan sedikit air... bila agak naik bau, masukkan 2 cawan kecil air.
- Tambahkan satu sudu kecil tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air, garam dan sedikit lada sulah
- Tambah sedikit lemon zest, dan satu keping asam keping.
- Masukkan seekor ikan bawal, Taburkan hirisan carrot, jagung dan any kind of sayur yang suka, dan tutupkan kuali. Biarkan ia steamy dalam kuali sehingga masak.
- Bila masak, hidangkan dalam pinggan, dan perah sedikit lemon dan taburkan daun bawang. Hiasakan dengan hirisan lemon.
Comments (0)
Post a Comment