Kalau rasa malas nak buat 2/3 jenis lauk, masakan jenis campur goreng ni sesuai disediakan untuk bilangan 2 orang makan. Untuk sorang makan memang sesuai.
Mudah sangat!
Bahan-Bahan:
- Daging batang pinang di potong kecil
- Bawang besar, halia, cili padi, cili merah (dipotong)
- 2 biji bawang putih (dketuk)
- Kacang Buncis dihiris kecil
- Tomato dipotong empat
- Garam
- Serbuk kunyit
- Kicap pekat manis
- Sedikit Air
- Sedikit Minyak
Cara Masak:
- Rebus daging yang dipotong kecil tadi sehingga agak empuk kemudian toskan dan diasingkan.
- Bahan 2 & 3 di atas ditumis dengan sedikit minyak.
- Bila agak naik bau dan garing, masukkan daging yang telah direbus tadi dan digoreng bersama.
- Tambahkan serbuk kunyit, garam dan kicap pekat manis. Sebatikan di dalam kuali
- Masukkan sayur kacang buncis dan tambah sedikit air supaya berkuah (jangan letak air terlalu banyak)
- Akhir sekali masukkan tomato sebelum dihidangkan.
Comments (0)
Post a Comment