spoon

#1: Masak Lemak Kuning Baby Sawi dan Udang

Category:


Dulu kecil-kecil kak ct pernah tinggal dengan atuk dan nenek di kampung 3 tahun. Bila tinggal di kampung ni, memang banyak resepi kampung yang boleh belajar. Tapi antara yang kak ct selalu ingat makanan kesukaan atuk kak ct. Masak Lemak.

Tak kisahlah masak lemak apa pun, dalam sehari tu, mesti ada satu jenis lauk Masak Lemak yang kena buat untuk atuk. Kak ct membesar dengan masakan tu, dan banyak jenis Masak Lemak yang kak ct belajar.

Untuk #1 Masak Lemak yang kak ct nak kongsikan hari ni, yang paling mudah dan sesuai untuk mereka-meraka yang tak tahan pedas. Ha, kalau nak tau, Masak Lemak orang Jawa ni, kebanyakkannya memang pedas-pedas belaka!




Bahan-Bahan:

  1. 5 biji bawang merah
  2. 2 biji bawang putih
  3. sedikit kunyit hidup (boleh juga digantikan dengan serbuk kunyit)
  4. 4 biji cili padi
  5. Ikan Bilis
  6. Udang kering
  7. Santan Kelapa
  8. Baby Sawi dipotong kecil
Cara Masak:
  1. Tumbuk halus bahan (1) sehingga  (6) di atas.
  2. Asingkan santan cair dan pati santan. Didihkan santan cair dahulu dan masukkan campuran bahan yang telah ditumbuk tadi.
  3. Setelah naik bau, masukkan udang, dan biarkan sehingga udang berubah warna
  4. Tambahkan pati santan dan digodak perlahan. (Perlu pastikan tidak pecah santan, waktu ini, perlu sentiasa kawal api dan teruskan mengacau)
  5. Tambahkan sayur dan bila agak masak tutupkan api.
SENANGKAN?!

Comments (0)

Post a Comment