Percubaan masakan berasakan halia adalah terlalu pelbagai. Sama ada mahu masak halia kosong / pedas / berkuah. Bahan asas paling senang, tak perlu pikir utk kisar. Semua bahan lebih sedap dihiris halus.
Kak ct paling suka kalau gunakan burung puyuh sbg baha utama. Malangnya, tak mudah utk dapatkan bekalan daging burung puyuh mentah ni. Makanya kak ct cari alternatif lain iaitu gunakan daging.
Bahan-Bahan:
- Daging lembu batang pinang
- serai
- 1 biji bawang merah besar
- 4 biji bawang putih
- 2 inci halia
- 4 biji cili padi
- cili hidup merah
- Kicap pekat manis & sos tiram
- Garam dan gula
- Hiris halus bahan (3) sehingga (7) di atas.
- hiris nipis daging dan goreng dengan minyak sedikit sehingga separuh masak. Angkat dan asingkan
- Tumiskan bahan yg telah dihiris tadi sehingga naik bau
- Tambahkan kicap pekat manis & sedikit sos tiram, gula serta garam. Tambahkan serai yg telah dititik
- Masukkan daging yg telah digoreng tadi ke dalam bahan tumisan dan digaul sebati. Goreng bersama sehingga daging cukup masak. Kemudian angkat dan dihidangkan bersama dengan daun parsley.
Comments (0)
Post a Comment