Bahan-Bahan:
- 4 ekor Ketam
- Tomato
- Daun Bawang
BAHAN A
Kisar
- 1 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- Udang Kering
- Ikan bilis
- 1 biji bawang merah besar
- 3 biji bawang putih
- 4 biji cili padi
- 1 biji cili merah hidup
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 2 batang serai
- Garam
- Gula Merah
- Sos tiram
- Sos cili
- Sos tomato
- Lemon Jus
- Sedikit Air
- Rebus / goreng (dengan minyak yang sedikit) ketam separuh masak. kemudian angkat dan ketepikan.
- Tumis Bahan A yang dihiris halus sebelum dimasukkan bersama Bahan A yang dikisar. Tumis sehingga naik bau dan cili menjadi agak garing.
- Kemudian, tambahkan Bahan B
- Seimbangkan rasa kuah sambal. Jangan masukkan terlalu banyak air untuk elakkan terlalu cair.
- Masukkan ketam tadi dan digaulkan sebati.Setelah agak masak, masukkan tomato kemudian terus angkat.
- Taburkan daun bawang yang dihiris halus sebelum dihidangkan.
Comments (0)
Post a Comment