Kak Ct bukanlah penggemar Ikan Salmon, tapi Abg Jeed YES. Kami biasanya makan salmon yang dimasak secara teppayanki. Kali ni Kak Ct nak kongsi bagaimana nak menyediakan Resepi Ikan Salmon yang mudah dengan sedikit bahan tambahan yang baru
Bahan-Bahan:
- Ikan salmon yang disiang fillet (cara yang betul)
- Garam
- Black Pepper
- Capers
- Butter
- Lemon
- Kentang
- Daun Rosemary & Paprika
- Salad
- Thousand Island (Salad dressing)
- Season ikan salmon dengan garam dan pepper. Tidak perlu marinate dengan bahan yang banyak kerana salmon sedap dimasak dengan cara mengekalkan rasa ikan salmon itu sendiri.
- Grilled ikan salmon di atas kuali pan (bahagian kulit dahulu) sehingga masak. Jangan sampai overcooked.
- Basuh kentang (kak ct gemar gunakan Australia washed potatoes) dan dibelah dua. Season potatoed dengan garam, pepper dan daun rosemary yang dicincang. Tambahkan sedikit perasa serbuk paprika.
- Sebelum bungkus kentang dengan aluminium foil, sapukan butter dibahagian yang dipotong dan kemudian dibakar.
- Untuk penyediaan sauce:
- Melt butter dan lemon zest sehingga brownish
- Tambahkan capers dan juice lemon dan dibiarkan masak sehingga sebati
- Balancekan rasa sekiranya tidak biasa dengan terlalu masam, boleh tambahkan gula / madu.
- Tuangkan sauce tersebut sedikit di atas ikan salmon sewaktu dihidangkan - Untuk penyediaan salad:
- Just campurkan daun-daun salad dengan thousand island :)
Comments (0)
Post a Comment