spoon

Laksa Utara-Selatan

Category:




Bahan-Bahan:
Bahan A:
  1. 6 ulas bawang merah
  2. 10 ulas bawang puti
  3. cili kering (dalam 20-30 tangkai)
  4. 1 sudu udang kering
Bahan B:
  1. 7-10 ekor ikan selayang selangor
  2. Mee Laksa
  3. Asam keping
  4. Setangkai Bunga Kantan
  5. Beberapa kuntum daun kesum
  6. Garam
Bahan C:
  1. Timun
  2. Bawang besar
  3. Bungan Kantan
  4. Limau Nipis
  5. Cili Padi
  6. Daun Salad
Cara Masak:

  1. Rendam mee laksa dalam air biasa sehingga lembut, kemudian baru rendam dalam air panas sampai betul-betul lembut untuk dimakan (jangan sampai benyek!) tongue emoticon
  2. Ikan selayang direbus, bila masak asingkan tulang. Blender isi ikan dulu, then baru tulang belulang ikan dan tapis. make sure jangan ada tulang kasar, nanti tercekik tulang :)
  3. Bahang A dikisar
  4. Mula renehkan kuahikan yang diblender tadi dalam periuk atas api perlahan dan masukkan bahan A. Potong bunga kantan masukkan. daun kesum masuk sekali. tambah garam dan perisa. dan 3 keping asam keping. Tambahkan garam secukup rasa
  5. Kalau nak lagi pedas tambahkan cili blender.
  6. Untuk salad, hiris halus Bahan C dan pastikan ditoskan supaya tidak berair. Boleh dihidang bersama dengan telur rebus (kalau suka)

    Comments (0)

    Post a Comment