spoon

Laksa Terengganu

Category: , ,



Salam semua. Lama kak ct tak update blog ni. Tak sempat nak menylis. Ada banyak sebenarnya resepi nak share... Tapi macam biasa... TAK SEMPAT. T_T

Ok. Kali ni resepi orang pantai timur. Kak ct kenal ini sebagai laksa ganu. Belajar daripada keluarga suami kak ct... mak mertua, ipar-ipar depa mmg terror! Org kata buat laksa penang/utara tu senang... Tapi kak ct baru tau laksa ganu ni lagi sumpah senang. Tak perlu teknik, tak perlu bahan yang payah nak sebut...


Bahan-Bahan:
  1. Mee Laksa (jenis panjang halus)
  2. Bawang merah
  3. Lada Hitam
  4. Ikan sardin (boleh gunakan ikan jenis lain yang bersesuaian)
  5. Santan
  6. Garam
  7. Daun Kesum
  8. Daun Kemangi
  9. Belacan
  10. Lada kering
Cara Masak:
  1. Rebus mee laksa sehingga masak dan toskan 
  2. Bakar ikan atas api tanpa sebarang rempah (org kg kak ct kata naked cook :P ) agak-agak masak, jangan sampai terbakar hangus. Kemudian asingkan tulang dan tumbuk. Ketepikan. 
  3. Tumbuk bawang besar dan lada hitam kemudian masukkan ke dalam santan dan masak atas api perlahan. Kemudian masukkan ikan yg dah tumbuk tadi, sedikit garam dan sedikit hirisan daun kesum.
  4. Cili kering, ditumbuk lumat (letak sedikit garam) dan asingkan, daun kesum & daun kemangi & bunga kantan dihirs halus. dan sedikit belacan. Bahan ini semua dijadikan bahan penambah rasa (atau kak ct bahasankan bahan ulamnya) untuk hidangan laksa
  5. Dah siap!!! :)

Comments (0)

Post a Comment